Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

25-02-2011: Στο ΕΣΠΑ τρία νέα σχολικά κτίρια του Ηρακλείου - Προς ένταξη άλλα δύο

Print this post
Τρία έργα σχολικής στέγης που θα δώσουν πνοή ανάπτυξης στο Νομό έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, ενώ παράλληλα έχουν κατατεθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ ακόμη δύο έργα για νέα σχολικά κτίρια, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη - Ηλιάκη.
Συγκεκριμένα, τα έργα «Κατασκευή 2θέσιου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Αρχανών», «Κατασκευή Νηπιαγωγείου και προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Μοχού», και «Προσθήκη αιθουσών στο 10 Γυμνάσιο Δ. Ηρακλείου (περιοχή Γιόφυρος)», έχουν ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013».
Οι φάκελοι πρότασης που έχουν κατατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου» αφορούν στα έργα «Ενίσχυση – αντικατάσταση στέγης και προσθήκη κατ΄έκταση νέου τριώροφου τμήματος στο κτίριο που στεγάζει το 6ο και 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου» και «Ανέγερση 23ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στις οδούς Λασαίας και Αυλώνος (Θέρισσος)», το οποίο προβλέπεται να είναι μάλιστα βιοκλιματικό κτίριο.
Σχετικά με τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ισχύουν τα εξής:
Το έργο «Κατασκευή 2θέσιου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Αρχανών», προϋπολογισμού 2.250.000€ θα περιλαμβάνει με την ολοκλήρωσή του:
• Υπόγειο 760,63τ.μ., το οποίο θα αποτελείται από ένα λεβητοστάσιο, μια αποθήκη καυσίμων, μια γενική αποθήκη υλικού και δύο αποθήκες.
• Ισόγειο 628,88τ.μ. το οποίο θα αποτελείται από ένα χώρο υποδοχής γονέων- νηπίων, δύο βεστιάρια, δύο αίθουσες νηπίων, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένα γραφείο νηπιαγωγών, δύο χώρους ξεκούρασης νηπίων, ένα χώρο υγιεινής νηπίων, ένα W.C. νηπιαγωγών, ένα W.C. για ΑΜΕΑ, μία τραπεζαρία, ένα μαγειρείο, μία αποθήκη, μία αποθήκη υλικών, και ημιυπαίθριους χώρους και εξώστες επιφάνειας 190,15 τ.μ.
Το έργο «Κατασκευή Νηπιαγωγείου και προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Μοχού» προϋπολογισμού 950.000€ θα περιλαμβάνει με την ολοκλήρωσή του σε γήπεδο με εμβαδό 707,79τ.μ.
• Για το νέο νηπιαγωγείο δύο αίθουσες διδασκαλίας (με δυνατότητα ενοποίησης), διάδρομο προθάλαμο υποδοχής, γραφείο νηπιαγωγών, αρχείο, κουζίνα με χώρο προετοιμασίας φαγητού, τραπεζαρία που θα χρησιμοποιείται και ως χώρος ανάπαυσης, χώρους υγιεινής νηπίων, χώρο υγιεινής για Α.Μ.Κ., ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τους νηπιαγωγούς και το προσωπικό.
• Για το Δημοτικό Σχολείο προσθήκη δύο εργαστηρίων, στεγασμένου εξωτερικού διαδρόμου, χώρου εστίασης, παρασκευαστηρίου, αποθήκης, λεβητοστάσιου και μιας αίθουσας εστιατορίου.
• Επίσης προβλέπεται διαμόρφωση υπαίθριων χώρων δραστηριοτήτων.
Τα στοιχεία δόμησης για το έργο είναι:
• Κάλυψη: 333,16τ.μ.
• Δόμηση: 541,56τ.μ.
• Εμβαδό ημιυπαίθριων χώρων: 28,48τ.μ.
Το έργο «Προσθήκη αιθουσών στο 10ο Γυμνάσιο Δ. Ηρακλείου (περιοχή Γιόφυρος)» προϋπολογισμού 1.600.000€ θα περιλαμβάνει με την ολοκλήρωσή του:
• Προσθήκη αιθουσών εμβαδού 686,16 τ.μ. ενώ προτείνεται η κατασκευή μεταλλικού υπόστεγου εμβαδού 173,90τ.μ. Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν πέντε αίθουσες- εργαστήρια, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, βοηθητικοί χώροι (χώροι υγιεινής), υπόστεγο, υπαίθριοι χώροι δραστηριοτήτων.
Σχετικά με τα έργα για τα οποία έχουν κατατεθεί οι φάκελοι πρότασης από τη Νομαρχία Ηρακλείου για έγκριση, ισχύουν τα εξής:
Για το έργο «Ενίσχυση – αντικατάσταση στέγης και προσθήκη κατ΄έκταση νέου τριώροφου τμήματος στο κτίριο που στεγάζει το 6ο και 44ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου» προϋπολογισμού 2.230.000€, η προτεινόμενη πράξη αφορά την ενίσχυση και την αντικατάσταση της στέγης του υφιστάμενου τριώροφου κτιρίου συνολικού εμβαδού 938,49 τ.μ. στο οποίο συστεγάζονται τα 6ο και 44ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, καθώς και την προσθήκη κατ΄ έκταση τριώροφου τμήματος εμβαδού 213,15 τ.μ. και λεβητοστασίου ισογείου εμβαδού 21,06 τ.μ. Επίσης αφορά την ανασκαφική διερεύνηση του εδάφους στα σημεία που θα απαιτηθούν ανασκαφές, η οποία θα προηγηθεί, ώστε να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη αρχαιοτήτων.
Το Σχολικό Συγκρότημα είναι κτισμένο σε οικόπεδο στο κέντρο του Ηρακλείου, εντός σχεδίου πόλης, επί των οδών Αγίου Τίτου, Ευρώπης & Ανωνύμου ανατολικά του ιερού ναού του Αγίου Τίτου. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 30 ως διώροφο με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος, ενώ την δεκαετία του 1970 έγινε η προσθήκη ενός ακόμη ορόφου και της στέγης. Στην αρχική του μορφή το κτίριο ήταν «μοντερνικό», επηρεασμένο από τις τάσεις και την μόδα της εποχής, βασισμένο στην απλή γεωμετρία, τον κάνναβο, το ρασιοναλισμό, το επίπεδο δώμα και όλα εκείνα τα στοιχεία με τα οποία οι αρχιτέκτονες της εποχής εξέφραζαν και διατύπωναν την αρχιτεκτονική τους άποψη. Πρόκειται για ιστορικό κτίριο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία που πρέπει να διατηρηθούν.
Τα δύο σχολεία εδώ και 2 χρόνια δεν λειτουργούν πλέον στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα, λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας που διαπιστώθηκαν. Προσωρινά λειτουργούν σε λυόμενες αίθουσες που εχουν τοποθετηθεί από την Ν.Α.Η. σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Ο.Λ.Η. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης του Ηρακλείου.
Τα σχολεία εξυπηρετούσαν τις εκπαιδευτικές ανάγκες μεγάλου αριθμού μαθητών (περίπου 270) και κατά συνέπεια και των γονέων τους που ζούν και εργάζονται στο κέντρο. Επομένως, υπάρχει αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των δύο σχολείων, αφού εξασφαλιστεί με τις προβλεπόμενες εργασίες η διασφάλιση της λειτουργικότητας και της στατικής επάρκειας του κτιρίου.
Επιπλέον με τις προτεινόμενες εργασίες η δομή θα πληροί όλες τις προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, και θα συμβάλλει στην δημιουργία αρίστων συνθηκών όσον αφορά τον τομέα της σχολικής στέγης και ευρύτερα της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων στην περιοχή και στο Δήμο.
Ειδικότερα το φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης θα περιλαμβάνει :
1) Διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες
2) Στατική ενίσχυση, αντικατάσταση της στέγης και εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου κτιρίου.
3) Προσθήκη κατ΄έκταση νέας τριώροφης Πτέρυγας.
4) Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
Για το έργο «Ανέγερση 23ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στις οδούς Λασαίας και Αυλώνος (Θέρισσος)» προϋπολογισμού 870.000€, η προτεινόμενη πράξη αφορά στην ανέγερση του 23ου Ολοήμερου Διθέσιου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στην περιοχή «Θέρισσος» του Δήμου Ηρακλείου, επί των οδών Λασσαίας & Αυλώνος σε γήπεδο, με εμβαδόν 364,45 τμ. Η περιοχή βρίσκεται εντός Παλαιού σχεδίου Πόλης, εκτός Τειχών Πόλης σε μία αναπτυγμένη οικιστικά περιοχή, με αρκετά αυξημένες ανάγκες στέγασης νέων σχολικών μονάδων. Το οικόπεδο έχει πρόσβαση από τη Δυτική πλευρά και Βόρεια πλευρά, από δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ενώ από τις δύο άλλες πλευρές γειτνιάζει με άλλα κτίσματα.
Το προτεινόμενο κτίριο, το οποίο θα στεγάσει το 23ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, αποτελείται από ισόγειο κτίσμα εμβαδού 228,26 τ.μ, υπόγειο για χρήση βοηθητική, εμβαδού 71,30 τ.μ και αύλειο χώρο 136,19 τ.μ.
Πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς , πολεοδομικές διατάξεις και προδιαγραφές λειτουργίας και το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Η χωροθέτηση του κτιρίου έγινε με βάση τον καλύτερο δυνατό προσανατολισμό για φωτισμό και αερισμό των κύριων χώρων και προστασία των αύλειων χώρων από τις καιρικές συνθήκες και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του οικοπέδου, ενώ στο σχεδιασμό έχουν ληφθεί υπόψη και στοιχεία βιοκλιματικού κτιρίου.
H περιοχή «Θέρισσος» του Δήμου Ηρακλείου αποτελεί μία αναπτυγμένη οικιστικά περιοχή με αρκετά αυξημένες ανάγκες στέγασης νέων σχολικών μονάδων. Οι υφιστάμενες δομές εκπαίδευσης δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και την κάλυψη των αναγκών. Το 23ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στεγάζεται σήμερα σε ακατάλληλο μικρό ενοικιαζόμενο κτίριο, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πληροί τις προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτουν οι δομές προσχολικής εκπαίδευσης.
Με την λειτουργία του Νηπιαγωγείου προβλέπεται να ικανοποιηθούν οι ανάγκες 30 περίπου νηπίων, καθώς και του απαραίτητου προσωπικού σε ένα σύγχρονο χώρο, με προδιαγραφές για Α.μ.Ε.Α. και στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και σε εκτεταμένο ωράριο λόγω της λειτουργίας του νηπιαγωγείου ως ολοήμερο.
Επιπλέον, η προτεινόμενη δομή θα πληροί όλες τις προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, και θα συμβάλλει στην δημιουργία αρίστων συνθηκών όσον αφορά τον τομέα της προσχολικής στέγης και ευρύτερα της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων στην περιοχή και στο Δήμο.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr