Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

29-03-2011: Σχέδιο για την ανέγερση χιλιάδων εξοχικών κατοικιών.

Print this post

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την ανάγκη εξεύρεσης των 50 δις ευρώ, που απαιτεί η τρόικα, προσανατολίζεται  σε ένα σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία "Εξοχική Κατοικία" και το οποίο συνίσταται  στην ανέγερση εξοχικών κατοικιών σε δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες, κατοικίες, θα πουληθούν σε ξένους, που αναζητούν μια εξοχική κατοικία στη χώρα μας....Από το σχέδιο αυτό,  υπολογίζεται ότι μπορούν να κερδηθούν σε 7 χρόνια γύρω στα 35 δις. ευρώ, ενώ, ταυτόχρονα θα "ζωντανέψει" και ο κλάδος της οικοδομής, με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
...Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κυβέρνηση μιλούν για ένα σχήμα αξιοποίησης και ανάπτυξης μαζί, το οποίο, πέραν των άλλων, μοιάζει ικανό να αλλάξει την εικόνα της χώρας, να τη βγάλει από τον κύκλο της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης, και να καταστήσει την εξοχική κατοικία εμπορεύσιμη για τους ξένους.
...Κατά τους υπολογισμούς, τα επόμενα 7 χρόνια μπορούν να χτίζονται ετησίως σε οργανωμένο περιβάλλον περίπου 100.000 εξοχικές κατοικίες των 100 τ.μ. που θα απευθύνονται κυρίως σε ξένους αγοραστές, κατά προτίμηση Ευρωπαίους, οι οποίοι με διάφορους τρόπους εκδηλώνουν ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί έως τώρα επειδή τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν προβλήματα νομιμότητας, είναι χτισμένα κατά τρόπο αυθαίρετο, σε εκτάσεις ιδιοκτησιακά αμφισβητούμενες.
...Το σχέδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας,  φαντάζει μεγαλεπήβολο, αλλά, κατά τα φαινόμενα, είναι το μόνο ικανό να φωτίσει το σκοτεινό μνημόνιο, να το μεταμορφώσει από μισητό κατασκεύασμα σε ευκαιρία για τη χώρα και την οικονομία της. Η ιδέα, το όλο σχέδιο, διαμορφώθηκε, υπό το κράτος πανικού- τότε που όλοι, σοκαρισμένοι από τις αντιδράσεις για τα 50 δισ. ευρώ, θεώρησαν ότι πωλείται ολοκληρωτικά η Ελλάδα-, από εξωτερικούς συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, από πρόσωπα που κατέχουν τα ζητήματα ιδιοκτησίας και έχουν εμπνευσθεί ολοκληρωμένα σχέδια οργανωμένης οικοδόμησης....Πληροφορίες αναφέρουν ότι υιοθετήθηκε από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
...Το σχέδιο, στηρίζεται στη βαθιά πεποίθηση ότι η Ελλάδα, πέραν των άλλων, διακρίνεται και για το χωροταξικό έλλειμμά της, το οποίο τροφοδοτεί τα άλλα. Εξ αυτού γεννάται η αυθαίρετη παράνομη δόμηση, η οποία με τη σειρά της συντηρεί την παραοικονομία, ενισχύει τη φοροδιαφυγή και την ευνοεί έναντι του ΙΚΑ, αφαιρεί γενικώς έσοδα από το κράτος, τροφοδοτεί τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού και επιδρά καταλυτικά στις αξίες, στις τιμές της γης.
...Εχει υπολογισθεί ότι σε κάθε 100 τ.μ. νόμιμης οικοδόμησης αντιστοιχούν περίπου 30 τ.μ. παράνομης, τα οποία προκαλούν κατά μέσον όρο απώλειες εσόδων 15.000 ευρώ σε φόρους, εισφορές και άλλα τέλη. Εκτιμάται ότι το 2007, προτού εκδηλωθεί η κρίση, οικοδομήθηκαν νόμιμα στη χώρα περίπου 20 εκατ. τ.μ. Την ίδια χρονιά η παράνομη δόμηση εκτιμάται σε 6 εκατ. τ.μ., γεγονός που οδηγεί σε απώλειες φόρων και εισφορών ύψους 3 δισ. ευρώ.
...Βάσει λοιπόν αυτών των παραδοχών προετοιμάζεται συνδυασμένη παρέμβαση, χωροταξική και επενδυτική, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον οργανωμένης ανοικοδόμησης εμπορεύσιμων εξοχικών κατοικιών σε όλη τη χώρα. ...
...Η κυβέρνηση προτίθεται να χωροθετήσει ζώνες εξοχικής παραθεριστικής κατοικίας σε όλη τη χώρα καλύπτοντας όχι μόνο δημόσιες, αλλά και συνορεύουσες ιδιωτικές εκτάσεις. Επίσης, θα επιβάλει κατά περίπτωση αυστηρούς κανόνες δόμησης, με μικρή κάλυψη, ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον- αντιθέτως, να δημιουργούνται συνθήκες ανάδειξης και προστασίας του.
...Γεγονός το οποίο, κατά την εκτίμηση των εμπνευστών του σχεδίου, θα καταστήσει την επένδυση ελκυστική και εύκολα εμπορεύσιμη. Στον βαθμό που δεσμευθούν με τους ίδιους κανόνες και οι συνορεύοντες ιδιωτικοί φορείς, όντως μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
...Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, (της εφημερίδας), ήδη έχουν επιλεγεί περιοχές σε όλη την Ελλάδα ικανές να σηκώσουν τέτοια σχέδια οργανωμένης δόμησης εξοχικών κατοικιών.
...Αναφέρονται ενδεικτικά: τα Καμένα Βούρλα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ, παραλιακές δημόσιες εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, το νησί της Ρόδου, η Ηλεία- συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα, στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω-, η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αντίστοιχες στην Ανατολική και Νότια Κρήτη, η Χαλκιδική – περιοχές στο Ποσείδι, στο Παλιούρι, αλλά και στα άλλα δύο πόδια-, το Φανάρι της Κομοτηνής, η Ηρακλείτσα Καβάλας. Αντίστοιχες χωροθετήσεις χειμερινών εξοχικών κατοικιών προβλέπονται για ορεινές ζώνες όπως εκείνες του Παρνασσού, του Καϊμακτσαλάν κτλ.
...Οι εμπνευστές του σχεδίου επιμένουν ότι υπάρχουν δυνατότητες για την προώθηση αυτού του δυναμικού επενδυτικού προγράμματος εξοχικής κατοικίας και υποστηρίζουν μετά πάθους πως μπορεί να αποτελέσει βάση υπέρβασης των σχημάτων αυθαίρετης δόμησης.
...Οπως χαρακτηριστικά λένε, «αντί να οικοδομούμε αυθαίρετα και άναρχα με βάση τα 4 στρέμματα προσβάλλοντας και αλλοιώνοντας το περιβάλλον, μπορούμε να αρχίσουμε να οικοδομούμε νόμιμα και οργανωμένα, βάσει κανόνων, εξοχικές κατοικίες σε 100 τ.μ. ή και περισσότερα στρέμματα».
...Γεγονός που θα καταστήσει την παραγωγή εξοχικής κατοικίας εξωστρεφή δραστηριότητα, ικανή να προσελκύσει το δεδηλωμένο ενδιαφέρον κτηματικών εταιρειών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαιτέρως από τη Γερμανία, αλλά και από τη Ρωσία, εύποροι πολίτες της οποίας αναζητούν διέξοδο αναψυχής στο Αιγαίο.
...Περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων είχαν επαφές με μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων που συμμετείχαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο στην Αθήνα.
...Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον για συνεργασία με Ρώσους στον χώρο του real estate εκδήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι όμιλοι:
- Μοχλός, που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development του Ομίλου Λάτση, όμιλος J&Ρ Development, Προμηθέας Gas, μεσιτική εταιρεία Αspis Real Εstate και πληθώρα μικρότερων επιχειρηματιών και μεσιτικών γραφείων.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ