Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

10-04-2011: Πάρκο 760 στρεμμάτων στον Φαληρικό Ορμο

Print this post
Τελική λύση για Φάληρο και Ελληνικό

Η μακέτα του Ρέντζο Πιάνο για την Οπερα στο φαληρικό Μέτωπο

Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει το σχέδιο για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, με τη χορηγία 3 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το masterplan του έργου, ύστερα από σχετική συμφωνία με το Δημόσιο.

Το σχέδιο, που παρουσιάστηκε χθες και στον Πρωθυπουργό, μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Ρ. Πιάνο και αφορά τον μετασχηματισμό σε πάρκο μιας περιοχής έκτασης 760 περίπου στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης. Εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην εκβολή του Κηφισού μέχρι και το κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός, προκειμένου να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αναμένονται στις 14 Απριλίου.

Το masterplan αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των μελετών που απαιτούνται, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του φαληρικού μετώπου σε περίπου έναν χρόνο. Περιλαμβάνει βασικά θέματα για την περιοχή, όπως υδραυλικά έργα και αντιπλημμυρική προστασία, πρόσβαση και κυκλοφοριακές εξυπηρετήσεις και ρυθμίσεις, προτάσεις για τον τρόπο χρήσης του πάρκου, καθώς και αρχές και κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της φυσιογνωμίας του τοπίου, των διαμορφώσεων και της φύτευσης.

Η χορηγία καλύπτει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών που θα εκπονηθούν από ελληνικά μελετητικά γραφεία, συνεργαζόμενα με τον Ιταλό αρχιτέκτονα. Είναι, μάλιστα, ανεξάρτητη από την κατασκευή στον χώρο του παλαιού ιπποδρόμου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού κόστους 566 εκατομμυρίων ευρώ, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Ιδρυμα. Το Κέντρο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, που περιβάλλονται από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο έκτασης 170 στρεμμάτων και θα παραδοθούν το 2015.


ΟΙ ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΙΣ

Στόχος των παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αθήνα 2014», είναι η σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Προβλέπεται ακόμη ότι η λεωφόρος Ποσειδώνος θα μετατοπισθεί προς τη θάλασσα, θα υποβιβασθεί και θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το πάρκο.
Επιπλέον, προτείνεται η «διείσδυση» του πάρκου προς τους γειτονικούς δήμους με φυτεύσεις των πιθανών διαθέσιμων χώρων. Οι δρόμοι θα εκτείνονται προς τη θάλασσα ως πεζόδρομοι και θα καταλήγουν σε προκυμαίες. Το πάρκο περιλαμβάνει προστατευμένη πισίνα με θαλασσινό νερό σε συνέχεια της θάλασσας, αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο για αθλητισμό και αναψυχή. Επίσης, άλση, περιπάτους, ποδηλατοδρόμους, περιοχές απόλαυσης της φύσης με θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων, καταδυτικό πάρκο.


ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η έγκριση του masterplan προβλέπεται για τα τέλη Μαΐου, παράλληλα με την ολοκλήρωση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της πολεοδομικής θεώρησης, που έχουν ανατεθεί και εκπονούνται. Τον Μάρτιο του 2012 αναμένεται να ψηφιστεί το Προεδρικό Διάταγμα του σχεδιασμού, ενώ τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς θα ολοκληρωθούν η περιβαλλοντική αδειοδότηση και οι τεχνικές μελέτες.
Το κόστος του προγράμματος θα εκτιμηθεί όταν είναι εφικτό σε σχέση με την ωριμότητα των μελετών, ενώ οι δυνατότητες χρηματοδότησής του προέρχονται από το ΠΕΠ Αττικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμμετάσχει με πόρους από το Πράσινο Ταμείο και πιθανώς από το πρόγραμμα «Jessica».

ΠΗΓΗ: kerdos.gr
PFOTO: tovima.gr