Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

20-02-2011: Ξανάρχισε η κατασκευή του ΤΕΕ Καλλονής.

Print this post

Μετά από μεγάλη διακοπή τελικά  ξανάρχισαν τα έργα στο ΤΕΕ Καλλονής. Ως γνωστό το έργο κινδύνεψε να απενταχθεί λόγω της καθυστερημένης   εξόφληση  των λογαριασμών που  υπέβαλε η εταιρεία που έχει αναλάβει τη κατασκευή του έργου. Το έργο, μετά από πολλές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ξεκίνησε στην εκπνοή του Γ! ΚΠΣ. Θα λέγαμε ότι εντάχθηκε με τη ψυχή στο στόμα. Ενώ το αντίστοιχο ΤΕΕ Μούδρου, που ξεκίνησε την ίδια εποχή, έχει ήδη κατασκευαστεί και έχει δοθεί για χρήση. Το ΤΕΕ Καλλονής, που ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη απ’ το Μάιο του 2010, θα είναι ευχής έργο να τελειώσει στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Το έργο αυτό επισκέφτηκε σήμερα (17-2) ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, συνοδευόμενος από την επιβλέπουσα μηχανικό του έργου Αγγελική Σαραντινού. Μαζί επίσης ήταν και ο Αντιδήμαρχος Καλλονής Ευάγγελος Γιαβάσης και ο δ/ντής του ΕΠΑΛ Καλλονής Αργύρης Κεραμιτζής .
 Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου δήλωσε, "το μοναδικό έργο σχολικής στέγης, για τη  β/θμια εκπαίδευση στη Λέσβο, που εντάχθηκε στο  Γ! ΚΠΣ είναι αυτό  το έργο. Όμως και αυτό παραλίγο να χαθεί. Χρειάστηκε το Ελληνικό δημόσιο να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις στον εργολάβο για τη καθυστέρηση του έργου και μόνο με αυτό το τρόπο έγινε κατορθωτό να ξαναρχίσει η κατασκευή του. Ελπίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστεί άλλο εμπόδιο και να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τέλους του έτους. Πάντως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σχολικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει τις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής.".
Η δημοπράτηση έγινε τον Ιανουάριο του 2008 με προϋπολογισμό περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ. Τρεις μήνες αργότερα, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης του Γ΄ Κ.Π.Σ., το έργο «Κατασκευή Κτηρίου ΤΕΕ Καλλονής» συμβασιοποιήθηκε με τον ανάδοχο που ανέδειξε η δημοπρασία έναντι 4,4 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή του προβλεπόταν να γίνει σε 600 μέρες απ’ την ανάθεσή του, το Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου σχολείου δύο ορόφων, ισογείου και πρώτου ορόφου. Στο ισόγειο περιλαμβάνονται χώροι διοίκησης (γραφεία καθηγητών, διευθυντή, υποδιευθυντών, γραμματείας, αρχείου, γραφεία μαθητικών συλλόγων και συλλόγου γονέων και κηδεμόνων), αίθουσα εκδηλώσεων, κυλικείο, τρία εργαστήρια, χώροι υγιεινής, αποθήκες, γραφεία φύλακα και συντηρητή, κατοικία φύλακα, αλλά και χώρος για τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Στον πρώτο όροφο περιλαμβάνονται βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, γραφείο καθηγητών, έξι αίθουσες διδασκαλίας εμβαδού 42 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας εμβαδού 28 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, τρία εργαστήρια Πληροφορικής, δύο αίθουσες Φυσικοχημείας, εργαστήριο Φωτογραφίας, εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, εργαστήριο Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και εργαστήριο Σχεδίου. Οι δύο όροφοι «συνδέονται» με τρία κλιμακοστάσια και δύο ανελκυστήρες, ενώ λόγω της σαθρότητας του εδάφους της περιοχής, η θεμελίωση του σχολείου (αναλόγως έγινε και στην ανακαίνιση και επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής) προβλεπόταν να ενισχυθεί με φρεατοπασσάλους.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες στους κατοίκους της Καλλονής για την ολοκλήρωση της  εκτέλεσης του έργου . Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθυντή του ΕΠΑΛ Καλλονής, Αργύρη Κεραμιτζή,  "θέλω δυο (2) χρόνια για να συνταξιοδοτηθώ αλλά δεν πιστεύω ότι θα προλάβω να μπω στο νέο κτίριο. ".
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου τελειώνοντας είπε ότι ό ίδιος είναι αισιόδοξος και ότι όλα θα πάνε καλά.

Πηγή: iraververis.blogspot.com