Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

18-02-2011: Master plan για τον ΟΛΠ

Print this post
Πάνω από 70 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα έργα που θα γίνουν στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όπου σε μία έκταση 180 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί η "Πολιτιστική Ακτή", δηλαδή ο χώρος του λιμένα τον οποίο θα επισκέπτονται κάθε χρόνο τα 4 εκατ. επιβατών των κρουαζιερόποιων. Αυτό αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΛΠ (master plan).
Το master plan παρουσίασαν ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, κ. Γ. Διαμαντίδης και ο πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ, κ. Γ. Ανωμερίτης, παρουσία βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ανωμερίτης το master plan του ΟΛΠ θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2011 και οι οι πολίτες θα μπορούν να διατυπώσουν της άποψή τους, ενώ προτάσεις θα εισηγηθούν και ιδιώτες επενδυτές.

Στόχοι του έργου, σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη είναι:
1. Να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά
2. Να γίνει σύζευγη του τουρισμού με τον Πολιτισμό, ενισχύοντας την κρουαζιέρα και μετατρέποτνας μαζί και με τα λοιπά συνοδά έργα τον Πειραιά ως μεγάλο κομβικό λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο
3. Να διασυνδεθεί η πόλη με το Λιμάνι, δημιουργώντας χώρους και δράσεις δίπλα στη θάλασσα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
4. Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο εδώ και χρόνια
5. Να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος του Πειραιά στον πιο αρχαίο χώρο του λιμανιού, τον χώρο των Ηετιωνείων Πυλών.


Στα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν στο λιμάνι περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
-Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Πειραιά στο "Καστράκι"
-Το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων που θα κοσμήσουν το κτίριο "Σιλό"
-Το Κτίριο Εκθέσεων, που θα λειτουργήσει ως Πολυχώρος στη Μεγάλη Αποθήκη
-Το εμπορευματικό λιμάνι με τη δημιουργία νέου προβλήτα για containers και τη σιδηροδρομικό σύνδεσή του με το οδικό δίκτυο
-Το τουριστικό λιμάνι, με νέες θέσεις ελιμμενισμού κρουαζιερόπλοιων και χώρους εξηπηρέτησης της τουριστικής κίνησης


Επίσης, στα έργα προβλέπονται νέες υποδομές για τη διακίνηση επιβατών και οχημάτων στο επιβατικό λιμάνι, ενώ προβλέπεται ότι θα αποδοθεί χώρος για να αναγερθεί μνημείο Ανώνυμου Ναυτικού στην Ηετιώνεια Ακτή και θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Μουσείο της Θάλασσας στο οποίο θα αναδεικνύεται η ναυτική μας ιστορία.